A-Klasse is het grootste en meest majestueus

Bron: foto radiosailing.org

De radio A-Klasse is het grootste en meest majestueus van alle bekende radio controlled zeilschepen. Het eerste ontwerp dateert van de jaren 1920, als vrijvarend, later voorzien van windvaan besturing en nu als RC met 2,4Mhz zenders/ontvangers.

De oudere schepen zijn soms wel voorzien van een hulp kiel van 25kg. De moderne ontwerpen maken gebruik van de lichtere materialen (bv.carbon) zodat er lichtere schepen gemaakt konden worden (rond de 14kg). Een opvallend verschil met andere klasses RC zeilboten (bv M-Klasse of IOM) is de korte kiel die nodig was om in de ondiepe vijvers te kunnen zeilen. De lengte is rond de 2 meter en met een mast hoogte van twee en een halve meter (2,5mtr). Iedere romp moet worden opmeten, het ontwerp en gewicht vastgesteld voordat de zeilen gemaakt kunnen worden.

Er zijn tegenwoordig veel competitief ontworpen schepen verkrijgbaar van verschillende ontwerpers die zich hoofdzakelijk in Engeland bevinden. Een van de populaire schepen is de Sweet gebouwd door Peter Wiles. Dit ontwerp is vaak in de top 3 terug te vinden.