Je eerste RC vrachtwagen kopen?

Met dank aan onze sponsor Wetronic geven we je graag alle tips&tricks hoe jij het beste kunt beginnen aan deze hobby want niks is zo spannend als aan iets nieuws beginnen, gelukkig kunnen zij je als de Modeltruck Specialist van Nederland&België alles vertellen over deze prachtige hobby.

Wat is het juiste model om te beginnen?

Een vraag die we dagelijks horen en maar een goed antwoord op hebben “degene die jij het mooiste vindt”. Als eerste bestuurbare modeltruck adviseren we altijd om te beginnen met een Tamiya modeltruck. De handleidingen zijn gewoon zeer degelijk en de modellen zitten goed doordacht in elkaar. Maar tussen de diverse Tamiya vrachtwagens zit maar heel weinig verschil. Ze delen allemaal dezelfde basistechnieken. Of je nu de Scania Next gen mooi vindt of de Mercedes Actros wat techniek betreft zijn ze vrijwel identiek.

Tamiya modelvrachtwagens dus?

Als beginnen is dit het merk dat eigenlijk de basis biedt voor deze hele hobby, je zult vast hebben staan watertanden bij die mooie Lesu of Scaleclub vrachtwagens en uiteraard zijn dit ook hele mooie modellen die nog veel verder gaan dan wat Tamiya doet ze vragen vaak wel om al een bepaalde ervaring in de modeltrucks. Direct instappen met een high end model zorgt vaak voor frustratie omdat de stap een heel stuk groter en complexer is dan met de Tamiya vrachtwagens.

Welke schaal?

In Nederland is verreweg het grootste deel van alle modeltruck verenigingen gebouwd op de Tamiya schaal 1/14. In werkelijkheid varieert deze schaal tussen de 12,8 – 13,5 maar in de markt noemen we dit de 1/14 schaal. Deze schaal wordt ook door veel andere merken zoals Lesu, Scaleclub, WTE en nog veel meer gehanteerd als de basis. Daarnaast is er nog de 1/16 schaal waar Wedico en ScaleArt in actief zijn maar de laatste jaren is deze schaal hard terug gelopen doordat Wedico al jaren geen nieuwe producten meer uitbrengt en ScaleArt modellen zich echt aan de bovenkant van de markt bevinden wat prijs betreft.

Waar ga ik aan beginnen met een Tamiya Truck?

De Tamiya trucks zijn bouwdozen welke zelf nog in elkaar gezet dienen te worden, gelukkig zijn de handleiding erg goed en duidelijk wat zorgt voor een prettige bouwervaring. De onderdelen in de handleiding zijn veelal op ware grote getekend zodat ze makkelijk te vergelijken zijn. De modellen van Tamiya zijn gedetailleerd en betaalbaar maar vooral ook makkelijk aan te passen door het grote aanbod aan after market onderdelen welke beschikbaar zijn in deze schaal. Wel zijn er een paar schoonheidsfoutjes waar Tamiya zich al jaren schuldig aan maakt. Met een paar kleine ingrepen is dit al snel te verbeteren zoals de veelte snelle meegeleverde elektromotor in de bouwdoos tenzij je een race truck gaat bouwen raden we aan om deze altijd te vervangen door een truck motor.

Wat heb ik echt nodig om te beginnen?

Om te beginnen met het bouwen van de truck adviseren wij altijd om dit in stappen te doen. Begin met de bouwdoos zelf en de materialen welke nodig zijn om het model rijdend te maken. Daar veel trucks overeen komen hebben we hieronder een korte opsomming wat werkt voor 95% van de mensen.

Onderdelen lijst voor Tamiya trucks:

Onderstaande onderdelen hebben wij samengesteld op basis van de jaren lange ervaringen in deze hobby. Uiteraard zijn er altijd afwijkende wensen die ervoor kunnen zorgen dat je wijzigingen wilt maken in de lijst. We zien met regelmaat lijsten voorbijkomen van winkels die een totaal pakket aanbieden. Totaalpakketten sluiten vaak echter net niet aan bij de wensen die je hebt voor je eigen modelvrachtwagen.

  • Carson Reflex Stick 14 kanaals Zender met ontvanger
  • Carson CS-9 Servo voor het sturen (Carson CS-13 bij 8×4 modellen)
  • Carson CS-3 Servo voor het schakelen
  • Carson Poison Motor
  • Hobbywing 1060 Rijregelaar
  • X-Cell 7,2V 3600mAh NimH Rijaccu
  • SkyRC En20 accu lader 3A
  • Liever als 1 set kopen? Klik dan hier

Met bovenstaande lijst heb je de basis om je model geheel rijdend te maken en de basis te leggen voor deze mooie hobby.

Uiteraard kun je de lijst zelf nog aanvullen met extra accessoires en opties specifiek voor jouw model. Wel raden we altijd aan om te beginnen met de basis, we zien namelijk dagelijks voorbijkomen dat mensen vol enthousiasme starten met deze hobby en direct alles willen meenemen. Het gevolg is dat ze vaak vastlopen omdat ze alles tegelijk willen en daardoor het overzicht niet meer houden bij het bouwen van het model.

Kogellagers wel of niet doen?

Veel mensen doen standaard kogellagers in hun RC truck en hoewel dit een goedkope optie is, is dit vaak niet noodzakelijk. Kogellagers zorgen ervoor dat je truck soepeler rolt en daardoor zuiniger omgaat met je rijaccu. Echter met de huidige accu techniek zijn rijtijden van meer dan 3 uur al mogelijk dus is het verschil niet heel groot. Ben je echter van plan fanatiek te gaan rijden met je model dan is wel het advies om de bronzen lagers te vervangen door kogellagers deze kun je eenvoudig bij de bouw gelijk vervangen.

Model in kleur spuiten?

Veel mensen zien op tegen het spuiten van hun RC modelvrachtwagen en omdat dit het model maakt of breekt begrijpen we dat uiteraard heel goed. Gelukkig heeft Tamiya ook modellen welke al in kleur geleverd worden deze herken je aan de tekst “Edition” in de naam. De naam geeft aan dat het model in kleur gespoten geleverd wordt. Wel spuit Tamiya altijd maar in 1 kleur wat bij sommige modellen bepaalde lijnen in de truck tenietdoet. Spuiten is gelukkig niet moeilijk het vergt alleen de juiste voorbereiding en geduld! Bij spuiten van je model draait alles om een schone omgeving waar je kunt spuiten en het gebruik van de juiste materialen. De Tamiya grondverf en TS Spuitbussen zijn gelukkig gebruiksvriendelijk en behouden de details in je model in tegenstelling tot sommige autolakken welke vaak erg dik zijn en puur bedoeld voor schade herstel aan echte auto’s! Wil je meer advies over spuiten lees dan ons artikel speciaal voor het spuiten van je model.

Tamiya 1:14 RC King Hauler Black Edition

Maar ik wil ook geluid en licht in mijn modeltruck? 

Uiteraard kun je je model voorzien van geluid en verlichting. Hierin zijn een aantal opties welke je kunt kiezen bij het bouwen van jouw modelvrachtwagen. Ben je niet zo handig met computers en wil je een module welke eenvoudig in te bouwen is dan zouden we je de Tamiya MFC-01 (Amerikaans) of MFC-03 (Europees) aanraden. Deze module is eenvoudig te installeren en kan geheel zonder solderen ingebouwd worden in tegenstelling tot de andere systemen welke wel enige soldeerwerk vergen. Het nadeel van de Tamiya MFC is dat deze niet instelbaar is je bent dus gebonden aan de standaard licht opties en geluiden die voorgeprogrammeerd zijn. Het aansluiten van extra verlichting gebeurt vaak door externe modules zoals de CTI PS4a welke op een vrij kanaal van de zender tot 4 functies kan schakelen denk hierbij aan verstralers, zwaailichten, werklichten en nog meer.

Beier VS Servonaut

Naast de Tamiya MFC modules bestaan er nog 2 veel gekozen opties voor licht en geluid. Beide systemen hebben hun eigen voor-en nadelen. Waar de Beier USM-RC3 / SFR-1 modules mogelijk de meest gekozen optie zijn vragen ze wel enige computerkennis en kan je dan ook echt alles met de bijgeleverde software aanpassen. Tot aan het bedienen van servo’s, het maken van unieke lichtflits patronen en zelfs een complete eigen radiostation aan toe is mogelijk met de Beier geluidsmodules. Hun sterkste punt is ook gelijk zijn zwakste. De module kent zo onwijs veel mogelijkheden dat beginnen met deze module echt wel enkele avonden aan studie (YouTube video’s) kost om de werking van de module te begrijpen. De Servonaut modules zitten tussen de Beier mogelijkheden en die van de Tamiya MFC modules in. Je kunt wel wat aanpassingen maken aan het geluid maar bent beperkt tot een paar opties. Daarnaast heb je wel de mogelijkheid om meer verlichting aan te sluiten doordat je zelf de verlichting dient te solderen op de Servonaut modules en zo dus naar eigen inzicht alles kunt aansluiten.

Heb je nog meer vragen? Twijfel dan uiteraard niet om contact met ons op te nemen, we hebben je geprobeerd in een beknopte versie zoveel mogelijk informatie te geven over de unieke wereld van de modelbouw vrachtwagen hobby.

Dit artikel is geschreven door Wetronic en met toestemming geplaatst op onze vereniging website. Dit artikel mag zonder toestemming niet verder gekopieerd, verspreid of anders gedupliceerd worden. Het originele artikel vindt u hier: Wetronic: Beginnen met de modelvrachtwagen hobby?

Gesponsored door