De beste zeilers staan aan wal!

Leuk dat je interesse hebt in het zeilen met modelboten. Op dit moment (2023) is het zeilen met radiografische zeilboten nog steeds een leuke en uitdagende hobby. Je kan een kant en klare RC-zeilboot kopen of zelf bouwen. Het bouwen van de zeilboten is een hele uitdaging, de juiste romp vorm, groot of juist klein, van hout, polyester of carbon en als de boot klaar is komt het op de stuurmanskunst aan om de snelheid en gewenste koers te pakken d.m.v. de wind.

Hoewel het aantal deelnemers bij wedstrijden en toertochten de afgelopen jaren iets is afgenomen, is er nu een redelijk stabiel aantal liefhebbers die zich bezig houden met deze milieu vriendelijke en leuke tak van de RC-hobby. Er zijn gezellige toertochten, waarbij een bepaald traject wordt afgelegd en verder worden er op verschillende locaties wedstrijden georganiseerd.

Advies
Voor alle beginnende RC-zeilers geldt dat je eerst moet onderzoeken wat je wilt:

  • Ga je alleen met zeiltochten meedoen?
  • Of wil je ook aan wedstrijden meedoen?
  • En ook niet onbelangrijk waar wordt er gevaren met het type boot wat je wilt gaan aanschaffen (nieuw of tweedehands) of misschien zelfs wel wilt gaan bouwen?
  • Onderzoek dit eerst, zoek of vraag informatie op de vele bestaande websites!

De besturing

Het zeilen gebeurt met modelzeilboten (meestal) zonder schroef, dus geheel afhankelijk van de wind en de stuurmanskunst van de stuurlui aan de wal. Waar voorheen gebruik gemaakt werd van 40Mhz zenders/ontvangers, waardoor de gebruikte kristallen onderling afgestemd moesten worden is dat tegenwoordig na de introductie van 2,4Ghz zenders/ontvangers niet meer nodig.

De zender en ontvanger zijn gebonden en de communicatie gebeurt alleen naar elkaar. De verdere techniek in de modelzeilboot bestaat uit een roerservo en een zeilservo of zeilwinch. In kleinere zeilbootjes is meestal een zeilservo met langere arm geplaatst om het zeil aan te halen of te laten vieren en bij grotere modelzeilboten is dat een zeilwinch en in echt grote modellen soms wel meerdere winches.

v.l.n.r. Spektrum : zender, ontvanger, zender met stuurwiel, roerservo, brushless zeilwinch, servo met langere arm, zeilwinch servo. (alle servo’s zijn waterdicht.)


Modelzeilen in ANSF competitie

De grafiek laat een deelnemers overzicht zien van het modelzeilen over de afgelopen 20 jaar in ANSF verband. Helaas is de teloorgang van onze eigen zeilers van MVW geslonken van 19 zeilers in 2003 naar nog net 4 zeilers in 2019.

In 2020 is er nog 1 wedstrijd geweest bij HMBC op 20 september en bestaat er geen klassement over dat jaar i.v.m. de corona pandemie. In de horizontale regel van het grafiek komt 1 overeen met het jaar 2000 en 20 is het jaar 2019.

Per 1 april 2022 de ANSF opgeheven wegens gebrek aan lid verenigingen en toekomst vooruitzicht.

Bron: Dirk van Berkel