Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd!

Foto: Nico van Harskamp

Scheepsmodellen

Modelschepen zijn natuurgetrouw nagebouwde schepen van meestal bestaande originelen en zijn dus modellen op schaal. Deze schepen kunnen als men dat wil bestemd worden voor radiografische besturing of als een statische ‘C’ klasse, dus als pronkmodel, worden gebouwd.

Zij worden doorgaans aangedreven met elektromotoren of met kleine model-stoommachines. Bij het varen in clubverband kan men kiezen in bijvoorbeeld een behendigheidsparcours ‘F’ of een eigen ontwerp wat afwijkt van een bestaand voorgeschreven parcours.

Als men uitgaat van het door NAVIGA *) F2 behendigheidsparcours bijvoorbeeld, dient men een vast patroon te varen waar men punten kan verdienen.

Foto: Nico van Harskamp

ANSF
Per 1 april 2022 de ANSF (Algemene Nederlandse Scheepsmodelbouw Federatie) opgeheven wegens gebrek aan lid verenigingen en toekomst vooruitzicht. ANSF was aangesloten bij NAVIGA.

Vaarregels etc. zoals hieronder beschreven, bestaan nog steeds. Dit parcours (F2) ziet u in onderstaande tekening getoond. Men kan bij foutloos varen maximaal 100 punten verdienen. Inclusief de docking manoeuvre waarvan de grootte van de dockinstelling wordt bepaald aan de hand van de modelgrootte, de F2-A 900mm, F2-B 1400 mm of F2-C langer dan 1400mm scheeplengte.

Voorschrift is dat twee keer het parcours moet worden gevaren. De punten van de beste vaarsessie telt. Het boeienparcours is een gelijkbenige driehoek van 30 x 30 x 30 meter met 6 doorvaartpoorten van 1 meter breed.

De Witte Zee gebouwd door Dirk van Berkel.

Na het afleggen van dit parcours kan men nog eens maximaal 100 punten verdienen bij een jury bouw-beoordeling over afwerking en gelijkenis met overlegging van een originele tekening van het schip. Ook kan men met een bouwdoos-klasse meevaren maar vervalt de bouwbeoordeling. Al met al kan men dus 200 punten verzamelen. Maar dit komt bijna niet voor.

Schaalvaarders

De schaalvaarders van de MVW is een groep van ca. 10 tot 15 mannen die zo’n 8 tot 10 keer bij elkaar komen om gezellig met elkaar recreatief te varen in de vijver aan de Molenkade in Nieuwveen. Er wordt dan gevaren met o.a. sleepboten, binnenvaartschepen en ook wordt er regelmatig met zeilboten en klein speedboten gevaren. Ook worden dan met elkaar de mogelijkheden van het bouwen en oplossing met elkaar besproken en tips uitgewisseld. Op uitnodiging komen we ook met elkaar om demo’s te geven op verschillende plaatsen.

Foto: Nico van Harskamp