TenRater is een internationale klasse

Bron: foto radiosailing.org

De TenRater is een internationale klasse waarbij d.m.v. een formule, waarin de waterlijnlengte, bepaald wat het maximale zeiloppervlak mag zijn voor de romp.

De klasse regels zijn gebaseerd op de regels van 1887, waarbij dus waterlijn lengte en zeiloppervlak in de formule kleiner gelijk 10 moet zijn. Hierdoor hebben grotere boten kleinere zeilen dan kleine boten en zie je de boten dan ook met grote overhangen. Verder zijn de regels vrij open gehouden, zodat je een van de snelste rc-modelzeilboten kunt ontwikkelen.

Als optimum zijn de meeste Tenraters ongeveer 1600 mm lang en hebben een waterlijnlengte van 1250 mm. Hierdoor kom je op circa 1 m² zeiloppervlak uit. De moderne boten wegen circa 6 kg, waarvan ruim 4 kg als ballast.

Regelmatig zie je ook Marblehead boten aan wedstrijden deelnemen. Met een 10R tuig kunnen ze goed meekomen, zeker onder lichtweer condities.

Het zeiloppervlak wordt nauwkeurig gemeten alsook de oppervlakte van de rondhouten. De waterlijnlengte moet in een waterbak gemeten worden. Hierin moet het schip zeilklaar liggen en er mag geen wind zijn. Dit is niet echt eenvoudig en geeft bij kampioenschappen dan ook wel eens een punt van discussie. Om deze discussies tegen te gaan heeft de NAVIGA hiervoor de definitie van waterlijnlengte verandert tot een theoretische lengte, namelijk 80% van de totale lengte.

Zo is het wel makkelijk te bepalen wat de waterlijnlengte is, echter verdwijnt hierdoor de typisch voor 10R zijnde overhangen. Klasse regels en formule kun je vinden op de volgende site: www.sailing.org

Deze klasse niet actief in Nederland. In Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Engeland zijn regelmatig wedstrijden.

Bron: foto radiosailing.org