IOM (Een Meter Klasse Boot)

Bron: foto www.radiosailing.org

IOM

Kenmerkend voor de boot is dat er slechts een beperkt aantal restricties zijn ten aanzien van de romp, terwijl de tuigage zeer weinig vrijheden in zich heeft. De klasse is oorspronkelijk bedoeld als klasse voor amateur ontwerpers/bouwers die er plezier in hebben hun hydrodynamische kennis in een eigen rompontwerp uit te werken. Er is sprake van een box formule. Alles mag als de boot maar niet langer is dan 1 meter en niet lichter dan 4 kilogram. Om kosten te beperken zijn exotische materialen in de romp en tuigage verboden.

De klasse is niet helemaal nieuw in Nederland. Er zijn reeds enkele boten/zeilers ongeorganiseerd aanwezig. De impuls met het oprichten van een klasse organisatie op 11 september 2006 heeft ook al een behoorlijk aantal zeilers doen besluiten een IOM aan te schaffen. De potentie is groot. Dit komt omdat de IOM zeer goede zeileigenschappen, (inter)nationaal zeilen en een redelijke prijs combineert met goede transporteerbaarheid. (slechts 4 kilo)

De IOM is een klasse waarbij de zeiler en niet het geld uit maakt wie er met de bokaal naar huis gaat. De internationale klasse organisatie is de IOM ICA (2003) die in zo’n 25 landen vertegenwoordigd wordt door National Class Associations (NCA) met meer dan 10.000 zeilers.

Deze klasse organisaties hebben de doelstelling de klasse op nationaal niveau te promoten en de zeilers te ondersteunen bij het (wedstrijd)varen en bouwen van hun IOM boten.

DIOMCA is NCA voor Nederland en staat voor de taak van de IOM een gezonde klasse te maken. (www.radiozeilen.nl)

Lengte : 1 meter
Gewicht totaal : 4 kg (minimaal)
Gewicht kiel : 2,5 kg (maximaal)
Zeil sets : 3
RC-Kanalen : 2

Zelf bouwen of kopen

Helemaal zelf een IOM boot bouwen lijkt in eerste instantie de goedkoopste manier om mee te gaan doen in deze klasse.

Dit vereist echter de nodige handigheid en ervaring om tot een goede IOM te komen en niet te vergeten een behoorlijke hoeveelheid tijd. Voor de niet zo heel ervaren boot bouwers zijn er op het internet heel wat aanbieders te vinden van min of meer complete bouwsets. In de meeste gevallen is het dan een kwestie van betrekkelijk simpel afbouwen. Dit levert zeker veel sneller een vaarklare boot op.

Maar ik zou toch adviseren om te beginnen met een tweede hands IOM te kopen en daar eerst lekker mee te gaan beginnen. Op deze manier kun je snel lekker meevaren en ervaring opdoen voordat je geld en tijd investeert in een nieuw te bouwen of complete goede (duurdere) boot.