Zeilen met mini skûtsjes is nostalgie op groot formaat

Bron: foto www.hmbc.nl

Er zijn in Nederland twee modelbouwverenigingen die actief zijn met de Mini Skûtsjes, dat zijn Helderse modelboten vereniging “Nieuwe Koers” (HMBV) en de Haagse Model Boten Club (HMBC).

Beide verenigingen hebben onafhankelijk van elkaar Mini-Skûtsjes ontwikkeld/gebouwd met de SKS of IFKS skûtsjes (1:1) als uitgangspunt. Het moet worden gezegd dat HMBC als eerste een kunststof romp ontwikkeld heeft en daarna de mini-skûtsjes in grotere aantallen gebouwd zijn.

Het grootste verschil zit in de maat voering van de Mini-skûtsjes. Bij HMBC is de romp lengte ongeveer 140cm en bij HMBV is dat ongeveer 120cm.

Er zijn veel foto’s, bouwverslagen en overige informatie op de websites van de verenigingen te vinden.
Link : HMBC-Skûtsjes

Ook op deze site is een uitgebreid bouwverslag, door Dirk van Berkel, van het Mini-Skûtsje ‘DvB’ te vinden.

Bij HMBC zijn de mini-skûtsjes iedere eerste zondag van de maand te bekijken tijdens de mini-skûtsje dag op de grote vijver van recreatiegebied Madestein in Den Haag, hierbij worden er door de aanwezige mini-skûtsjes wedstrijden gehouden en zijn de skûtsjes ook van dichtbij te bekijken.

Ook worden de HMBC mini-skûtsjes jaarlijks uitgenodigd om in Langweer (Fr) wedstrijden te houden tijdens het tweedaagse skûtsje evenement ter gelegenheid van de opening van het vaarseizoen in april.

Als je informatie nodig hebt over de Haagse Mini-Skûtsjes kunt u het beste een mail sturen naar kooij180@gmail.com voor vrijblijvende informatie of een afspraak.