Gevolgen nieuwe regeling modelvliegen

Update 01-01-2024:
Ontwikkeling regelgeving
Identificatie op afstand (Remote ID) | Drone | Rijksoverheid.nl

Opmerkingen:

ILT: Specific-operators krijgen half jaar uitstel voor Remote ID-implementatie | Dronewatch

Modelvliegclubs vallen momenteel nog niet onder de Europese wetgeving 2019/945 en 2019/947. In de Regeling Modelvliegen die momenteel nog van toepassing is wordt niet over Remote ID gesproken, Remote ID is dus ook nu nog niet nodig.

Echter, wanneer er buiten de club gevlogen wordt valt dit wel onder 2019/947, OPEN categorie A3. Als het modelvliegtuig op de markt is gebracht na 1 januari 2024 zal dit voorzien moeten zijn van een Remote ID zender, als dit niet vanuit de fabrikant voorzien is zal er een add-on geplaatst moeten worden welke het signaal uitzendt. Is het modelvliegtuig op de markt gebracht vóór 1 januari 2024 en niet voorzien van Remote ID, of betreft het een zelfbouw modelvliegtuig, dan is Remote ID in de OPEN categorie A3 niet nodig.

In de loop van het jaar zal de Regeling Modelvliegen komen te vervallen en gaan de modelvliegclubs over op de Europese wetgeving. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe er vanaf dan met Remote ID omgegaan zal moeten worden.

Sky Remote ID Module | Spektrum (spektrumrc.com)


Update 02-12-2023:
Ontwikkeling regelgeving
Wij ontvingen van het Ministerie bericht dat de ingangsdatum van de nieuwe regeling met 3 maanden opschuift.
Dat betekent dat de nieuwe regeling pas actief wordt per 1 april 2024. Vanaf die datum kunnen vergunningen worden aangevraagd. De (oude) Regeling Modelvliegen vervalt dan per 1 oktober 2024.


AIS-AIP

Integrated Aeronautical Information Package
Air Traffic Control The Netherlands (LVNL) heeft grote moeite gedaan om de inhoud van de Aeronautical Information Services (AIS) publicatie zo volledig en accuraat mogelijk weer te geven. In het Aeronautical Information Package (AIP) vindt u alle informatie met betrekking tot het Nederlandse luchtruim, waaronder luchtkaarten, landingszones, vliegroutes, contactgegevens, procedures, tabellen en codes, etc, etc.

Alle modelvliegvelden staan in het AIP met coördinaten (Kijk bij ENR 5.3 art 1.4) :
https://eaip.lvnl.nl/web/2024-04-04-AIRAC/html/index-en-GB.html