Het bestuur c.q. vliegcommissie heeft in het verleden voor een grasmaaier met mulchen gekozen. Het grootste voordeel was dat wij het gras niet hoefden op te vegen en dat het een aanzienlijke kostenbesparing zou opleveren op de brandstof en manuren.

In de zomer van 2022 is als experiment het mulching-inrichting verwijderd om het mogelijk te maken nat gras op de laagste stand te kunnen maaien. De vliegcommissie heeft besloten om de mulching-inrichting weer onder de grasmaaier te plaatsen, aangezien de voordelen groter zijn dan de nadelen.

De problemen van het natte gras maaien worden hiermee niet opgelost!

Grasmaaien met mulchen

Door het gras te mulchen hoeven wij het oude gras niet te verwijderen. Een extra ritje met de gras veegmachine behoord tot het verleden.

Lukt het niet om het gras in een keer te maaien dan zit er niets anders op dan te wachten tot het gras droog wordt of twee keer maaien met afnemende hoogte instelling. Dit lijkt contraproductief maar het is altijd minder werk dan grasmaaien met de oude maaier en het gemaaide gras verwijderen.

Het nadeel van grasmaaien zonder mulching functie zijn duidelijk zichtbaar op het veld.

Voordelen van gras mulchen   

Het maaigoed vormt een natuurlijke bemesting, die het gazon van de noodzakelijke stikstof voorziet, beschermt tegen verdroging en bevordert een luchtige bodemstructuur. Op een gemulcht gazon groeit het gras dichter en blijft het groener.

Mulchen werkt bovendien als beschermlaag bij sterke regen en koude temperaturen en dat komt de groei van de planten ten goede. Onkruid en mos krijgen minder kans.

Nadelen van gras mulchen

Wanneer het gras nat of té lang is, kun je het niet mulchen. Te grote grassnippers die blijven liggen, leidt tot verstikking en schimmelvorming. Het gras moet daarom regelmatig gemaaid worden, zeker in de zomer. Als je mulcht, ben je al snel twee keer per week aan het maaien.

De messen moeten vlijmscherp zijn om hun werk goed te doen, dus moet je een mulchmaaier vaker later slijpen dan een klassiek toestel. De mulchmaaier vraagt meer onderhoud dan een gewone grasmaaier.

Het natte gras wordt door de wielen platgedrukt met het gevolg dat daar het gras niet gemaaid wordt.
De natte grassnippers vallen als klonten op het grasmat met het gevolg dat daar het gras gaat rotten.

Het Smart SpeedTM besturingssysteem gebruiken

De hendel van het Smart SpeedTM besturingssysteem bevindt zich onder de bestuurdersstoel (Figuur 26) en geeft de bestuurder de keuze uit drie snelheidsbereiken: trimmen, slepen en maaien.

Om van snelheid te veranderen, gaat u als volgt te werk:

  1. Zet de rijhendels in neutraal en dan naar buiten in de PARKEERSTAND.
  2. Schakel de aftakas uit.
  3. Zet de hendel in de gewenste stand.
Smart Speed hendel

Wat volgt, is uitsluitend bedoeld als gebruiksaanbeveling. De instelling is afhankelijk van de grassoort, het vochtgehalte en de hoogte van het gras.

Aanbevolen gebruikTrimmen
(schildpad)
Slepen
(middelste stand)
Maaien
(haas)
ParkerenX  
Zwaar, nat gras maaienX  
InstructieX  
Trimmen van grasX  
Maaisel opvangen X 
Mulchen X 
Bij het slepen van hulpstukken of werktuigen X 
Normaal maaien  X
Met de machine rijden  X
OmstandighedenVan belang voor het maaiteam
Droog grasDirect kort maaien mogelijk
Lang droog grasLiever in twee keer maaien met afnemende hoogte instelling
Nat grasBeter om te wachten
Vochtig grasBeter om twee keer te maaien met afnemende hoogte instelling

Zijafvoer gebruiken

Het maaidek is uitgerust met een scharnierende grasgeleider, die het maaisel zijwaarts en omlaag naar het gazon afvoert. Dit is alleen van toepassing als de mulching-inrichting is verwijderd!

Als de grasgeleider, afsluiter van de afvoer of de grasvanger niet op de juiste plaats zijn gemonteerd, kunnen u of anderen in aanraking komen met het maaimes of uitgeworpen voorwerpen. Contact met het draaiende maaimes en uitgeworpen voorwerpen kan lichamelijk of dodelijk letsel veroorzaken.

De gevolgen, als je de grasgeleider omhoog staat!